calendula

Ongeacht welke klacht u hebt aangeklikt, op de vraag of homeopathie iets kan betekenen voor die specifieke klacht luidt het antwoord: ja.

Homeopaten krijgen vaak vragen als: kunt u hoofdpijn behandelen, of heeft u een middel tegen eczeem? Het antwoord luidt dan, “dat hangt af van het hele plaatje”, of “het is verschillend voor iedere patiënt”. Dat lijkt een aarzelend antwoord, waarom geen ja of nee? Het antwoord daarop is dat de vraag eigenlijk het probleem vormt.

De vraag ”kunt u hoofdpijn behandelen” is lastig voor een homeopaat omdat het uitgaat van de diagnose. Maar vanuit de gedachtegang van een homeopaat is hoofdpijn slechts één symptoom van een complex van symptomen. Als voorbeeld: In de Middeleeuwen werd ‘koorts’ gezien als een diagnose. De diagnose van de arts was: de patiënt heeft koorts. Punt. Nu weten we dat koorts geen ziekte is maar één symptoom van vele aandoeningen kan zijn. Hetzelfde geldt voor andere ‘diagnoses’ die worden gesteld in de reguliere geneeskunde: hooikoorts, astma, blaasontsteking, suikerziekte etc. Homeopathisch gezien zijn dit geen diagnoses maar een enkel symptoom van een diepere ziekte.

Zo is de reguliere diagnose ‘hoofdpijn’ een symptoom voor de homeopathische diagnose Calcium Phosphoricum. Calcium Phosphoricum past bij een persoon die bang is dat hij niet interessant is voor anderen. Zij zijn bang dat anderen hem zien als dom, niet slim, en niets interessants heeft in te brengen. Daarom denken ze dat ze dus geen vrienden hebben. Op school zullen zij zich uit de naad werken om niet voor dom aangezien te worden. Vaak ontwikkelen zij vooral tijdens examens buikpijn en hoofdpijn klachten. Ze hebben heimwee, houden van gekruid eten, en zijn bang voor onweer. Hier is duidelijk te zien dat hoofdpijn slechts één symptoom is van de hele homeopathische diagnose. Op basis van al deze gegevens geeft de homeopaat een geneesmiddel, in dit geval Calcium Phosphoricum omdat dit geneesmiddel heel nauwkeurig past bij de klacht (hoofdpijn) én de gesteldheid van de patiënt.

In essentie is de homeopathische diagnose hetzelfde als de homeopathische behandeling. Het homeopathische geneesmiddel dat geneest is de diagnose. Een patiënt genezen met Phosporus had een “Phosphor ziekte”. Dit is gelijk aan een van de homeopathische principes nl: ziekten kunnen genezen worden door geneesmiddelen die tevens in staat zijn een gelijkende ziekte te veroorzaken. Onze samenleving is niet ingesteld op diagnose als, “ ik heb een Phosphor ziekte”. De meeste mensen zegt deze diagnose niets.

Om terug te komen op het begin van het verhaal; ja, de homeopathie kan zeker wat betekenen voor uw klacht maar met een andere aanpak. Over de aanpak vindt u ook op deze site meer informatie.                                << terug